
Az élelmiszerek a legfontosabb, naponta fogyasztott és felhasznált termékek.
Az élelmiszereknek számos fajtája létezik, és számuk folyamatosan nő.
A sokszínű, a fogyasztói igényeket kielégítő kínálat biztosítása az élelmiszer-előállítók feladata.
A fejlődés folyamatos, de meg kell őrizniük a hagyományos élelmiszerekkel kapcsolatos tudást is.
Magyarország híres az élelmiszeriparáról és hagyományos élelmiszereiről.
Gondoljunk híres borainkra, a téliszalámira, édességeinkre stb. Nem is hinnénk, hogy mennyi munka és szaktudás szükséges a mindennapi élelmiszereink biztonságos és jó minőségű előállításához.

Az élelmiszeripartól elvárjuk, hogy olyan élelmiszereket állítson elő,
amelyek biztonságosak, biztosítják az egészséges és kiegyensúlyozott
táplálkozáshoz szükséges összetevőket és finomak.
Az élelmiszerekkel szembeni elvárások folyamatosan változnak és emelkednek.
A fogyasztók egyre növekvő és változó igényeinek megfelelő élelmiszereket csak jól képzett szakemberek tudják biztosítani.

Választható szakmák:
Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség
megszerzésével zárul.
A bor- és pezsgőgyártó technikus közreműködik a szőlőtermesztés, a borkészítés, a pezsgőgyártás területén mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányításában, szervezésében, a termékek menedzselésében.
Csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatokat lát el. Képes önálló vállalkozás indítására és működtetésére.
A borturizmusba kapcsolódva önálló vendéglátási feladatokat végez. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányító képességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezniük.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Önbizalom,
megbízhatóság,
állóképesség,
elköteleződés,
színlátás,
ízérzékelés,
csapatmunka,
döntésképesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
・ elvégzi és ellenőrzi a szőlő éves munkáit;
・ megtervezi és irányítja a szüretet;
・ elvégzi és ellenőrzi a szőlő átvételét, feldolgozását;
・ elvégzi és ellenőrzi a must kezelését, javítását, tartósítását;
・ mustot erjeszt, fehér-, rozé- és vörösbort készít;
・ pezsgőt készít;
・ bort tárol, kezel;
・ borkülönlegességeket készít;
・ szénsavas borokat készít;
・ bort palackoz;
・ bort minősít érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal;
・ gyártási és hatósági dokumentációkat vezet;
・ bormarketing, borturizmus feladatait tervezi, végzi.
Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt. Akik elkötelezettek a jó minőségű és méltán híres magyar borok készítése és jó hírének fenntartása és emelése iránt.
Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A sütő- és cukrászipari technikus képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel is. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre.
A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányítóképességgel, és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezni.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség,
színlátás,
ízérzékelés,
csapatmunka,
együttműködés.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
・ sütőipari és cukrászati félkész- és késztermékeket készít;
・ diétás és különleges táplálkozási igényű termékeket készít;
・ sütőipari és cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
・ termeléstervezési és szervezési feladatokat végez;
・ minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
・ minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
・ gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat végez, a késztermékeket
ellenőrzi és minősíti;
・ technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
・ a termékgyártás nyersanyag-gazdálkodását megszervezi;
・ részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzésében;
・ a melléktermékeket, hulladékokat kezeli, esetleg hasznosítja.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a szervezést, a gépeket, akit érdekelnek az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és a péksütemények előállítása. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú végzettséget szeretnének szerezni.
Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
Az élelmiszer-ellenőrzési technikus rendelkezik a teljes élelmiszeripart átfogó ismeretekkel.
A különböző élelmiszerek és az azokhoz szükséges alapanyagok félkész termékek, csomagolóanyagok különböző tulajdonságainak (analitikai, mikrobiológiai, érzékszervi) vizsgálatait végzi. Ismernie kell a különböző élelmiszeripari műveletek hatásait, az azokat befolyásoló tényezőket.
Munkája kiterjed a technológiai folyamatok ellenőrzésére is. Jól végzett munkájával hozzájárul a
biztonságos élelmiszerek előállításához.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Pontosság,
önbizalom,
türelem,
megbízhatóság, kezdeményezőképesség,
elköteleződés, megfelelő
érzékszervek szükségesek
(hallás, látás, tapintás, ízlelés és szaglás együttes megléte),
csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
・ a munkaterületet előkészíti;
・ mintát vesz;
・ minták előkészítését végzi;
・ a munkafolyamatot előkészíti;
・ laboratóriumi méréseket végez;
・ laboratóriumi eszközöket, műszereket használ;
・ minták összetételének minőségi meghatározását végzi;
・ minták összetételének mennyiségi meghatározását végzi;
・ adminisztrációs munkát végez;
・ a vizsgált mintát a kapott eredmények alapján minősíti;
・ technológiai utasításokat, környezetvédelmi, minőségbiztosítási, higiéniai előírásokat betart és betartat;
・ élelmiszerhigiéniai, hatósági, járványvédelmi és szolgáltatótevékenységet végez;
・ élelmiszer-biztonságot ellenőriz (üzemben és laborban).
Ajánlott minden fiatal számára, aki érdeklődik a laboratóriumi vizsgálatok iránt. Szívesen végezne higiénikusi és minőségbiztosítási tevékenységet az élelmiszergyártás területén.
Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A pék a legrégebbi szakmák egyike. Munkájának és szakértelmének köszönhetően kerülhet a boltok polcaira a
legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér. A pék készíti a péksüteményeket, a kalácsokat, pogácsákat, leveles termékeket.
A pék munkáját ma már korszerű gépek és technológiák segítik, hogy ne legyen annyira megterhelő, mint régebben. A pék szakma megbecsülése folyamatosan emelkedik, ezért nagy szükség van jól képzett pékekre.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Állóképesség,
ügyes mozgás,
kézügyesség,
csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
・ átvételi és raktározási feladatokat végez;
・ nyersanyagot, készterméket vizsgál, gyártásközi ellenőrzést végez;
・ eszközöket használ, gépeket és berendezéseket kezel;
・ előkészítő műveleteket végez;
・ tésztát készít;
・ tölteléket készít;
・ feldolgozza a tésztát;
・ tésztát keleszt;
・ tésztát süt;
・ befejező műveleteket végez;
・ készterméket kezel, csomagol;
・ adminisztrációs munkát végez.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret sütni, érdeklődik az élelmiszerek előállítása iránt, szeretne olyan termékeket alkotni, amelyekre a fogyasztóknak naponta alapvető élelmiszerként szüksége van.
Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A borászat Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A szőlész-borász ismeretei kiterjednek a szőlő termesztésére, művelésére, a szüretre, a szőlőfajták feldolgozására, a borkészítés
műveleteire és a bor értékesítésére.
A jó minőségű bor előállítása nagyon összetett ismereteket igénylő munka. A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a
szőlész-borász szakma tradíció.
A jó szőlész-borász szakember tudása a borászatokban nagy kincs.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Megbízhatóság,
állóképesség,
kezdeményezőképesség,
színlátás,
ízérzékelés.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
・ elvégzi a szőlőtermesztés alapfázisait (a szőlő telepítésétől, metszésétől a növényápolási,
növényvédelmi munkákon keresztül a szüretig);
・ megszervezi a feldolgozást;
・ elvégzi a bor erjesztését;
・ az újbort kezeli, javítja,
készre kezeli;
・palackoz;
・ speciális borkészítményeket állít elő;
・ laboratóriumi minőségbiztosítást végez;
・ rendelkezik a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel;
・ elvégzi a szakmai adminisztrációt;
・ rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketinghez szükséges
alapismeretekkel;
・ birtokában van egyéb italkészítési ismereteknek;
・ elvégzi a bor előállításához szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.
Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt, akik elköteleződnek a jó minőségű, méltán híres magyar borok készítése és jó hírének
fenntartása, emelése iránt.

Intézményünkben a diákok rangsorolása a tanulmányi eredmények alapján történik.
A gyakorlati helyet az iskola biztosítja.
Nemzetközi szakmai gyakorlatok Franciaországban, Spanyolországban, Cipruson.
Minden jelentkező számára ingyenes kollégiumi elhelyezést tudunk biztosítani.
Telefon: 47/523-340 E-mail: georgikon.saujhely@gmail.com
3980 Sátoraljaújhely,Kossuth Lajos utca 26.
Érdeklődni az iskola titkárságán és e-mail-ben lehet.